Mi a rozsdamentes acél?

A rozsdamentes acél egy olyan acél, amely legalább 13% krómot tartalmaz. A króm oxidja, ellentétben a vas-oxiddal, egy passzív réteget képez a fém felületén megakadályozva ezzel a korróziót. A króm mellett az acélt még különböző fémekkel is (nikkel, molibdén,titán) ötvözik, függően a környezeti és mechanikai igénybevételektől. Igen sok fajta rozsdamentes acél van forgalomban. Az ötvöző anyagok mennyiségének függvényében különböztetjük meg, és a rendeltetésnek megfelelőt használjuk.

Rozsdásodik a rozsdamentes?

Sok esetben hallani: „a rozsdamentes rozsdásodik!!!” Valóban vannak olyan esetek, amikor a rozsdamentes acél felületén korrózió (rozsda) foltok jelennek meg. Ennek általában két fő oka van. Az egyik, ha a fémünk olyan környezetbe kerül, ahol alacsony a levegő oxigéntartalma és magas a levegő só koncentrációja (pl.: uszodák, gyógyfürdők, stb). Ez esetben a rozsdamentes acél krómja nem tud reakcióba lépni a levegő oxigénjével (nem jön létre a passzív króm-oxid réteg) ezért a fémen korrózió nyomai jelennek meg. Ilyen környezetbe a megfelelő anyagminőségű fémeket kell beépíteni. A másik fő ok, ha a rozsdamentes acélt olyan környezetbe helyezzük, ahol vassal érintkezhet, ez esetben a vas részecskék bediffundálnak a rozsdamentes acél felületébe. Ezért nagyon lényeges, hogy a lakatos műhelyben kizárólag rozsdamentes acéllal dolgozzunk, elkerülve ezzel, hogy vassal „fertőzzük” a nemes acélt.

Szálcsiszolt vagy polírozott?

A rozsdamentes acélok felületkezelése legtöbbször két felülettel készül. Az egyik a szálcsiszolt, a másik a polírozott felület. A polírozott acélnak két felületi minősége létezik. Az egyik a kevésbé tükrös, nagyon picit mattos fényű felület, amely elektrolízises eljárással készül. Az élelmiszer és gyógyszeripar is használja, sőt sok esetben az ÁNTSZ meg is követeli. A másik a tükörpolír felület. Itt mechanikai úton különböző pasztákkal a felületet teljesen tükrössé lehet tenni. A szálcsiszolt felület kialakítása is mechanikai behatás eredménye. Ez esetben a fémet szál irányban egy csiszolóanyag tartalmú koronggal csiszoljuk. Nagyon lényeges, hogy kizárólag rozsdamentes acélra használjuk a korongot!!! A felületi „karcok” mélysége a csiszoló korong durvaságától függ.

Kapcsolatfelvétel

Share Button