Posted on jún 2, 2020 in Egyéb |

korlátok szerepe alapvetően egyszerű: védenek, miközben el is választanak – többnyire valamilyen mélységtől, hiszen többnyire lépcsők és teraszok-erkélyek esetében találkozhatunk velük, de ugyanígy előfordulnak hidakon, függőfolyosókon, sőt, teljesen sík terepen is.

Korlát számos anyagból és kialakítással készülhet: fából, üvegből, acélból, de manapság már akadnak műanyag korlátok is. A szerepük az anyagtól függetlenül ugyanaz marad, más a helyzet azonban a tartóssággal, a karbantartási igénnyel és az esztétikus megjelenéssel.

Egy fából készült korlát a maga nemében gyönyörű, természetes, egyszerű, de lehet díszesen faragott is. Akár házilag is el lehet készíteni, bár ehhez kell némi szaktudás is, ám a tartóssága már kevésbé jó. Egy fa korlátot időszakosan fel kell újítani, és ha kültéren van, akkor a nem megfelelően kezelt fa könnyen korhadásnak indul, ami nem csak, hogy nem esztétikus, de még veszélyes is lehet.

A műanyag korlátokkal kapcsolatban egyelőre kevés a tapasztalat – nekünk konkrétan semmi – ám úgy gondoljuk, hogy a műanyag önmagában vagy túl hajlékony, vagy pedig rideg és könnyen törik, ezért valószínű, hogy valamilyen acél merevítést is használnak hozzá. Azt viszont tudjuk, hogy a műanyagok nem szépen öregszenek, nehezen viselik az UV sugárzást, így a tartósságukkal kapcsolatban akadnak fenntartásaink, bár biztosan dekoratívak új korukban.

Az üvegből, acélból, illetve a kettő kombinációjából készült korlátok azonban már a mi szakterületünk, és mivel régóta foglalkozunk velük, tudjuk, hogy a lehető legtartósabbak mind közül. Egy üvegkorlát karbantartása kimerül a tisztításban, a rozsdamentes acélnak talán még ennyire sincs szüksége, bár nem árt, felújítani nem szükséges, csupán az esetleges sérüléseket kell javítani, vagy ha nagyobb a probléma, cserélni az adott elemet.

Amennyiben a lehető legtartósabb korlátokra lenne szüksége, forduljon hozzánk bizalommal, és garantáljuk, hogy sem a minőségben, sem az esztétikus megjelenésükben nem fog csalódni! Ha kérdése lenne, vagy rendelését szeretné leadni, vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeink egyikén!

Share Button